Schimbarea periodică a planului de antrenament este sinonimă cu provocarea. Dacă este bun în acest moment, schimbatul îl poate face și mai bun!
1. Te ajută să nu renunți
Un studiu a fost publicat în Journal of Sport Behavior după ce a fost prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane de Psihologie (anul 2000). Bărbații și femeile, 114 în total, au fost împărțiți în trei grupuri. Un grup a avut exerciții variate în planul de antrenament, un altul a păstrat același plan, iar un al treilea nu s-a supus niciunui program sau reguli. La finalul studiului, au fost analizate concluziile: participanții din grupa 1 s-au bucurat de cursuri, cu 20% mai mult decât membrii grupului 2 și cu 45% mai mult decât cei din grupa 3. Studiul realizat de Universitatea din Florida, SUA „a confirmat ceea ce mulți susțineau deja”, potrivit responsabilului de cercetare, Christine Spain. Christine, responsabilă de studii pentru Consiliul pentru Fitness și Sport la acea vreme, crede că schimbarea antrenamentului te ajută să nu renunți.
2. Crește nivelul: poți merge mai departe!
Există persoane cărora le place rutina și predictibilitatea antrenamentului, dar majorității practicanților și sportivilor le place să-și testeze limitele. Dacă într-o zi alergi 1 km, săptămâna următoare este normal să încerci să alergi 1,5 km. Creșterea intensității este o altă modalitate de a varia. Când mergi sau alergi poți oricând să adaugi sesiuni de sprint sau cros. Poți inversa secvențele obișnuite. În loc să începi cu un exercițiu de anduranță precum alergarea, începe sesiunea prin urcat. Supunându-ți mușchii unui nou model de antrenament, îi stimulezi. Este mai stimulant și provocator atât fizic, cât și mental.
3. Mai multă plăcere
În sport, unul dintre motivele care duc la retragere este plictiseala. Este principala scuză pentru a nu te antrena! Schimbându-ți periodic planul de antrenament, vei introduce ceva nou, iar noile experiențe sporesc motivația și distracția. Când numeri minutele până la terminarea sesiunii de alergare pe bandă este un semn rău.
Încearcă alte aparate din sală sau optează pentru o alergare în aer liber. Schimbă mediul sau începe antrenamentul la un alt moment al zilei. Studiile științifice arată că noile experiențe pot activa centrii plăcerii din creier.
4. Creierul îți mulțumește
Dacă îți place planul tău de antrenament și rezultatele, schimbă-l! Creierul trebuie stimulat. Antrenamentul te va ajuta să-ți menții creierul în formă, dar când îl schimbi și înveți mișcări sau activități noi, neuronii tăi sunt provocați. Numărul de conexiuni neuronale crește, ceea ce îți va ajuta memoria.
Dopamina (neurotransmițător legat de senzația de plăcere) crește și atunci când ești stimulat(ă) de noutăți! La fiecare două sau patru săptămâni, încercă să-ți schimbi planul de antrenament.
5. Mai puține leziuni
Atunci când corpul este supus în mod repetat la aceleași mișcări apar leziunile. Se poate întâmpla atunci când joci tenis, alergi sau faci abdomene. Pe de altă parte, schimbând periodic planul de antrenament vei oferi mușchilor obosiți posibilitatea de a se recupera.