7 factori de risc pentru bolile cardiovasculare

843

Pe lângă factorii tradiționali de risc pentru bolile cardiovasculare, există și alți factori mai puțin cunoscuți, dar la fel de importanți sau chiar mai importanți.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces la nivel mondial. În Portugalia, mor peste 30.000 de persoane pe an din cauza acestor boli. Luna mai a fost aleasă drept „Luna inimii” cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor inimii: un organ care rămâne în pericol. Esențial pentru viață, acest mușchi este cel care pompează sânge în tot organismul, asigurând funcționarea lui corespunzătoare. Adoptarea unui stil de viață nesănătos afectează sănătatea cardiovasculară și crește probabilitatea ca o persoană să sufere de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, principalele cauze de deces în Portugalia. Este esențial să identificăm factorii de risc. Controlul cardiovascular poate salva vieți.

1. Colesterolul total

Studiile sugerează că nu este suficient să fie controlat doar nivelul colesterolului LDL („colesterol rău”).

Nivelurile de colesterol total au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare la adulți. Pe de altă parte, există studii (revista științifică a Asociației Nord-Americane a Inimii) care arată că adulții tineri care au niveluri reduse de colesterol total au un risc redus de boli cardiovasculare.

2. Trigliceride

Știați că cea mai mare parte din grăsimea pe care o consumăm este sub formă de trigliceride? Toate aceste calorii, alcool și zahăr extra sunt transformate în trigliceride și stocate în celule din tot corpul. Ca și colesterolul, este o lipidă, dar trigliceridele sunt grăsimi, iar colesterolul nu este o grăsime. Ambele însă sunt periculoase pentru inimă, apar fără simptome sau avertisment. Acestea pot fi întâlnite în caz de: menopauză, obezitate, boli precum diabetul și tiroida, fumatul și consumul excesiv de alcool, diete bogate în zahăr și carbohidrați simpli. Când nivelul trigliceridelor este mare, crește riscul de pancreatită (inflamație a pancreasului), boală coronariană și atac de cord.

3. Proteina C reactivă (de înaltă sensibilitate)

Un alt factor de risc cardiovascular este legat de markerii unor procese inflamatorii. Dintre acestea se remarcă prin motive temeinice Proteina C Reactivă (de înaltă sensibilitate). Este produsă de ficat atunci când există inflamație sau boală inflamatorie. Acesta este momentul în care celulele albe din sânge intervin pentru a lupta împotriva „inamicului” prin producerea de proteine, dintre care unele forțează ficatul să producă Proteina C Reactivă (CRP). De aceea, concentrația CRP din sânge reprezintă nivelul de infecție, fiind un indicator al riscului de dezvoltare a problemelor cardiovasculare. Niveluri crescute de CRP (de înaltă sensibilitate) în sânge pot fi asociate cu persoanele cu ateroscleroză (inflamația arterelor). De asemenea, nivelurile de CRP (de înaltă sensibilitate) tind să crească odată cu vârsta, obezitatea și la fumători. Prin urmare, este posibil ca nivelurile ridicate să se datoreze acestor factori de risc și nu bolilor cardiovasculare. Notă: evită testarea în timpul unei perioade de răceală sau gripă, momente în care nivelul de CRP poate fi crescut.

4. Raportul Omega 6: Omega 3

Omega 3 și 6 sunt considerați acizi grași esențiali deoarece organismul nu îi poate produce. Din acest motiv, este necesar să îi procurăm prin alimente pentru a menține funcționarea corectă a organismului. Acizii grași Omega 3 au o puternică acțiune antiinflamatoare, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride. Astfel, au fost asociați în multe studii cu reducerea factorilor de risc cardiovascular. Sunt importanți în reducerea riscului de boală coronariană și infarct miocardic.

Omega 6 completează acțiunea Omega 3, dar răspunsul inflamator depinde de echilibrul ambelor.

În prevenirea bolilor cardiovasculare, un raport de 4:1 a fost asociat cu o reducere cu 70% a mortalității totale. Se pare că în dietele occidentale, raportul este adesea de 15:1.

Dietele occidentale cu multe alimente procesate și sărace din punct de vedere nutrițional (bogate în carne, uleiuri vegetale și sărace în pește gras, fructe și legume) sunt sărace în Omega 3 și bogate în Omega 6. Acest tip de dietă nu este în pas cu tendințele actuale.

Acest raport dezechilibrat favorizează dezvoltarea multor boli, crescând factorii de risc cardiovascular. În plus, potențează apariția cancerului, a bolilor inflamatorii și autoimune.

5. Hipertensiune arterială

Când tensiunea arterială în artere și vase de sânge este prea mare, aceasta devine un factor de risc cardiovascular. Hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai prezenți și puternici factori pentru majoritatea bolilor cardiovasculare dobândite de-a lungul vieții: accident vascular cerebral, aritmie cardiacă, hipertrofie ventriculară stângă etc. Pe măsură ce persoanele cu hipertensiune arterială îmbătrânesc, riscul de boli de inimă crește. La femei, hipertensiunea arterială crește de trei ori mai mult riscul de a face infarct, iar la bărbați riscul este de două ori mai mare. Tensiunea arterială crescută continuă și cronică face dificilă pomparea sângelui către corp pentru inimă și apar complicații.

6. 25 hidroxi vitamina D

Știai că vitamina D este considerată tot mai mult unul dintre factorii de risc cardiovascular?

Studiile științifice arată că nivelurile deficitare de vitamina D sunt frecvente la persoanele cu boli cardiovasculare. Acest lucru i-a determinat pe medici și alți specialiști să înțeleagă mai bine această relație. De fapt, există și este reală: se observă un risc crescut de cardiopatie ischemică, infarct miocardic și moarte prematură (din cauza bolilor cardiovasculare) cu scăderea nivelului de vitamina D (în sânge – valori măsurate prin analize).

7. Dieta

O dietă cu indice glicemic ridicat (cu alimente care cresc insulina din sânge, cum ar fi prăjiturile) este asociată cu o creștere a factorilor de risc cardiovascular și chiar cu un risc crescut de deces la persoanele cu boli cardiovasculare.

Ideal este să urmezi o dietă cu indice glicemic scăzut (una dintre cele pe care le urmează și persoanele cu diabet zaharat).

Sfaturi:

  • Evită alimentele cu grăsimi trans (alimente procesate, pizza, margarină).
  • Moderează consumul de sare, alcool și grăsimi saturate (ex. carne de vită, produse lactate) și Omega 6 polinesaturate (uleiuri).
  • Crește consumul de pește gras, legume și fructe roșii, leguminoase, cereale integrale, semințe, oleaginoase și ulei de măsline, condimente precum ierburile aromatice.

Semne de alarmă

Identificarea următoarelor semne poate ajuta la salvarea de vieți.

Simptomele atacului de cord:

  • Disconfort în centrul pieptului, cum ar fi presiunea, durerea sau senzația de apăsare.
  • Simptome mai atipice: durere la nivelul brațului, gâtului sau stomacului; dificultăți de respirație, greață, vărsături sau transpirație rece.

Simptomele accidentului vascular cerebral:

  • Amorțeală, furnicături sau slăbiciune la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului.
  • Senzație de confuzie, dificultăți de mers, de echilibrare sau de coordonare a mișcărilor.
  • Dureri de cap severe.

Nutriția funcțională pentru reducerea factorilor de risc cardiovascular

Mai mult ca oricând, este esențial să cunoști și să controlezi factorii de risc cardiovascular. Nutriția funcțională este din ce în ce mai mult o tendință și își propune să găsească soluții naturale la problemele reale.

În cazul factorilor de risc cardiovascular, poți găsi produse specifice în gamele noastre Kyolic și GoldNutrition Clinical.

 Omega 3, GoldNutrition, Omega+, 90 capsule

Omega 3, GoldNutrition, Omega+, 90 capsule

Omega+ te ajută să menṭii un aport corespunzător de Omega-3 în dietă. Omega-3 este un nutrient promotor de sănătate şi de bună dispoziṭie generală, pentru a ajuta la sănătatea ...
49.00 lei
 Omega 3 EPA si DHA, GoldNutrition, Clinical Omega 3 Concentrate, 60 capsule

Omega 3 EPA si DHA, GoldNutrition, Clinical Omega 3 Concentrate, 60 capsule

GOLDNUTRITION CLINICAL OMEGA 3 CONCENTRATE este format din ulei de pește 100% natural din sardine, macrou și hamsi care furnizează o cantitate mare de EPA si DHA. Supliment alimentar cu ulei ...
79.00 lei
 Vitamina D, GoldNutrition, Vitamina D 1000 UI, 120 capsule

Vitamina D, GoldNutrition, Vitamina D 1000 UI, 120 capsule

Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor și dinților, contribuie la absorbția și utilizarea normală a calciului și fosforului, la menținerea normală a funcției musculare și la ...
44.10 lei
 Extract de usturoi, Kyolic, One per day, Cardiovascular, 1000 mg, 60 tb

Extract de usturoi, Kyolic, One per day, Cardiovascular, 1000 mg, 60 tb

Ajută la menținerea circulației normale, a nivelului normal de colesterol și de homocisteină și contribuie la funcționarea normală a sistemului ...
100.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
GOLDNUTRITION EEC SRL © Copyright 2022. All rights reserved.
Close