Serotonina și dopamina: hormonii fericirii

1.7K

Serotonina și dopamina sunt un fel de „prieteni” buni, cei care au mereu zâmbetul pregătit, un cuvânt de motivație pe vârful limbii. Serotonina și dopamina sunt acei „colegi” care te trag în sus și prețuiesc calitățile în loc să se concentreze pe defecte. Ar trebui să ai întotdeauna un procent mare din acești prieteni în cercul tău, nu?

De fapt, serotonina și dopamina sunt hormoni (și neurotransmițători) și coexistă în corpul nostru. Descoperă cum să îi menții la nivel „înalt”, la un nivel capabil să-ți depășească angoasa, tristețea și gândurile negre.

Serotonina, ce euforie!

Când știi că serotonina este activă în corpul tău? Foarte simplu. Când ești fericit și simți că totul merge bine în viața ta, acestea sunt efectele serotoninei. Acționează ca un neurotransmițător, adică o substanță chimică ce ajută la transmiterea semnalelor dintr-o zonă a creierului în alta.

Cum se produce serotonina și ce impact are?

Deși se găsește și în sistemul digestiv și trombocite, serotonina este produsă în principal într-o parte a creierului. Pentru a produce serotonina, celulele folosesc triptofan (un aminoacid esențial). Comunicarea cu alte părți ale creierului afectează o varietate de funcții și comportamente:

  • memoria
  • digestia
  • respirația
  • răspunsul la stres
  • frica
  • dormitul
  • dependența
  • sexualitatea

Se estimează că multe celule ale creierului legate de starea de spirit, sexualitatea, memoria și apetitul sunt afectate de serotonină.

Există și ipoteza serotoninergică a depresiei. Această teorie are aproximativ 50 de ani și prin intermediul acesteia se susține că activitatea scăzută a serotoninei joacă un rol cauzal în depresie. Cu toate acestea, experții înțeleg că un dezechilibru al nivelurilor de serotonină poate influența starea de spirit și, astfel, poate deschide calea spre depresie.

4 moduri de a crește nivelul serotoninei

  1. Exercițiile fizice: Când pedalezi, ridici greutăți sau alergi, corpul tău eliberează mai mult triptofan, aminoacidul esențial pe care celulele creierului tău îl folosesc pentru a produce serotonina. Acea senzație de euforie atunci când termini o cursă ar putea fi legată de această creștere a serotoninei (combinată cu alți neurotransmițători).
  2. Dieta: Aceste alimente conțin triptofan, care la rândul său crește producția de serotonină – somon, curcan, soia, nuci, pui, ouă, spanac. Atenție însă că organismul nu este întotdeauna capabil să transforme eficient triptofanul din alimente în serotonină, cum ar fi în cazul curcanului, de exemplu.
  3. Suplimentale: 5-HTP (5-Hidroxitriptofan) este un metabolit al aminoacidului triptofan care ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier.
  4. Soarele: Expunerea la lumina soarelui este una dintre modalitățile de a crește în mod natural nivelul de serotonină. Experții susțin că depresia sezonieră apare din cauza faptului că expunerea mai puțină la soare scade nivelul de serotonină.

Dopamina, multă plăcere!

Dopamina este un hormon și, de asemenea, un neurotransmițător. Este legată de sentimente de plăcere, motivație și recompensă. Ai depus mult efort pentru a-ți atinge scopul sau pentru a atinge un alt obiectiv? Sentimentul de satisfacție este un efect al dopaminei. Tot acest hormon se află în spatele senzațiilor asociate cu consumul anumitor medicamente, care pot duce la dependență. (Alertă!)

Pe de altă parte, nivelurile scăzute de dopamină sunt asociate cu demotivarea și lipsa de entuziasm pentru situații care ar putea fi incitante. La fel ca serotonina, dopamina este, de asemenea, „de vină” atunci când vine vorba de depresie.

Dopamina poate interfera în mai multe domenii:

  • Umorul
  • Mișcarea
  • Funcția renală
  • Dormitul
  • Ritmul cardiac
  • Atenția și învățarea

Cum să crești în mod natural nivelul dopaminei?

  1. Dieta: Studiile arată că creșterea cantității de tirozină din alimentație poate crește nivelul de dopamină din creier și că atunci când tirozina este eliminată din dietă, nivelul de dopamină scade!
    Tirozina este un aminoacid care este prezent în multe alimente bogate în proteine: curcan, ouă, soia, legume, banane, lapte, brânză, iaurt etc.
  2. Suplimentele: Dacă ai un deficit de anumiți nutrienți (cum ar fi vitamina B6, fierul, etc.), organismul tău poate întâmpina dificultăți mai mari în producerea de dopamină.
  3. Exercițiile fizice: Studiile (făcute pe animale) sugerează că activitatea fizică ajută la creșterea nivelului de dopamină din creier.
  4. Somnul: Dormitul mult și de calitate poate ajuta la menținerea nivelurilor echilibrate de dopamină.

Serotonina și dopamina

Acum că le cunoști mai bine, sunt sau nu un duo imbatabil?

 Supliment alimentar 5HTP, GoldNutrition, 60 capsule

Supliment alimentar 5HTP, GoldNutrition, 60 capsule

5-HTP GoldNutrition este o formulă bogată in 5-HTP (5-Hidroxitriptofan), un metabolit al aminoacidului triptofan care ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier. Creșterea nivelului ...
70.00 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
GOLDNUTRITION EEC SRL © Copyright 2022. All rights reserved.
Close