În această perioadă a anului, insolația poate fi foarte periculoasă. Urmează sfaturile noastre și fii în siguranță!
Prima săptămână a lunii iulie a acestui an a fost cea mai caldă de pe planetă, cel puțin de când există înregistrări, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie (OMM). Schimbările climatice se reflectă în întreaga lume, iar temperaturile sunt în creștere. Într-un oraș din China, țară care în urmă cu șase luni a înregistrat temperaturi de minus 50 de grade Celsius, la începutul acestei luni s-au înregistrat temperaturi de peste 52 de grade Celsius. Se știe că valurile de căldură extremă vor fi din ce în ce mai mari. Vestea este îngrijorătoare și trebuie luate măsuri pentru a face față acestora.
Insolația afectează în special persoanele de peste 50 de ani, dar sportivii tineri și sănătoși pot fi expuși riscului. Expunerea prelungită la temperaturi ridicate se află la jumătatea drumului spre deshidratare. Această combinație dezechilibrează organismul. Complicațiile afectează sistemul nervos central și apar simptomele.
Simptomele insolației
- Dureri de cap
- Ameţeli
- Confuzie, dezorientare
- Slăbiciune musculară, crampe
- Greață, stare de rău
- Piele roșie, fierbinte, uscată
- Modificări ale ritmului cardiac
- Convulsii
- Inconștiență
Sănătatea și căldura
Persoanele care au anumite probleme de sănătate nu se vor simți bine la căldură.
- Astm: dificultăți mai mari de respirație în zilele cu căldură extremă.
- Diabet: căldura poate afecta nivelul de glucoză. Este posibil să trebuiască să fie ajustată medicația.
- Boli de inimă: căldura excesivă crește șansele de atac de cord și aritmii.
Antrenează-te, dar fii atent(ă)
- Hidratare: apa este esențială, dar nu suficientă atunci când te antrenezi în căldură. Dacă bei doar apă riști ca sodiul să fie diluat în sânge după un scurt timp de antrenament la temperaturi ridicate. Mușchii și inima încep să fie suprasolicitate. Rehidratarea cu băuturi cu electroliți (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor) este necesară pentru a asigura performanța, reducând rata de efort.
- Adaptare la căldură: antrenamentele trebuie făcute în cele mai răcoroase momente ale zilei.
- Măsurători: mai multe asociații medicale și sportive internaționale recomandă precauții speciale atunci când temperatura și umiditatea sunt mai mari decât cele normale.
- Combinație explozivă: un lucru este antrenamentul la căldură, altul este antrenamentul la căldură și umiditate. Umiditatea face ca transpirația să se evapore mai lent, iar organismul va avea mai multe dificultății să se împrospăteze. Echivalează cu amânarea antrenamentului.
- Mai multe pauze: cincisprezece minute de pauză pe ora de antrenament sunt rezonabile. Este necesar să se creeze momente de odihnă.
Sfaturi utile
- Păstrează corpul rece: prosoapele sau compresele reci ajută la răcire.
- Îmbrăcămintea ușoară și lejeră, pălăriile cu boruri largi sau șapca sunt utile la ieșire.
- Mănâncă puțin și des, bea multe lichide, evită alcoolul, prea multă cofeină și zahărul.
- În timpul zilei, închide ferestrele și jaluzelele cele mai expuse la soare.
- Caută locuri mai răcoroase în timpul valurilor de căldură.
- Fii conștient(ă) de semne: spasmele musculare pot apărea în perioadele de căldură excesivă, dar este necesar să soliciți asistență medicală dacă simptomele persistă.
GoldNutrition are produse excelente de hidratare! Cunoaști deja băuturile noastre izotonice pentru hidratare, maximizarea performanței, prevenirea crampelor și evitarea hipoglicemiei?