Rezoluții și obiective pentru sportivi: 5 reguli de aur

307

Ți-ai stabilit rezoluțiile și obiectivele pentru următorii cinci ani? Te-ai gândit la persoana care vei fi în acel moment? Dacă ai putea schimba ceva în bine în stilul tău de viață, care ar fi acel lucru? Ți-ai planificat prima ședință de la sală? Câți kilometri vrei să alergi anul viitor? Ce activitate fizică nouă vei începe să practici? Ce vrei să obții până la sfârșitul zilei de azi?

„Sportivii care au obiective reușesc pentru că știu unde vor să ajungă.” (Felicity Luckey, autoarea cărții: GRANDES MENTES PENSAM MAGRO)

Importanța stabilirii scopurilor și obiectivelor

Stabilirea obiectivelor este o tehnică de succes, spun antrenorii, psihologii și cercetătorii. Funcționează în sănătate, sport și viață în general și nu implică neapărat o listă lungă de obiective intangibile, ci din contră o listă realizabilă.

Când stabilești obiective concrete, șansele de progres și succes sunt mai mari. Stabilirea obiectivelor este o teorie bazată pe premisa că acțiunea este influențată de conștientizarea acestor obiective. După cum sugerează autoarea motivațională americană Felicity Luckey, obiectivele te fac să-ți atingi scopul, oricare ar fi acesta. Există persoane care urmăresc să realizeze vise, dar noi îți recomandăm să-ți setezi scopuri și obiective realizabile!

1. SMART

SMART (inteligent în română) este numele unei metodologii care definește criterii esențiale în definirea scopurilor și obiectivelor tale.

Specific: obiectivele tale trebuie să fie clare și bine definite. Obiectivele vagi nu sunt utile pentru că nu oferă un punct de plecare sau un punct de sfârșit. În loc de „Vreau să fiu sănătos”, se stabilește obiectivul „Voi înlocui cartofii prăjiți cu salata”.

Măsurabil: obiectivele trebuie exprimate în unități de măsură. Cât de curând vrei să-ți dobori recordul la săritura în lungime?

Atins (obiective tangibile): Dacă nu sunt obiective reale, motivația scade și sentimentul de eșec servește doar la creșterea demotivării. Nu te demoraliza. Setează-ți provocări ambițioase, dar realizabile.

Relevant: obiectivele ar trebui să se alinieze cu calea ta. Nu te abate de la curs și rămâi concentrat(ă).

Termen limită: Până când? Atunci când lucrezi cu termene limită, presiunea ajută la îndeplinirea obiectivelor.

2. Motivația

Crezi că scopurile și obiectivele tale servesc doar la îmbunătățirea performanței? Greșit. A avea stabilite anumite obiective în minte îți oferă un sentiment de direcție, te menține motivat(ă) și perseverent(ă).

3. Dificultate

Nu este întotdeauna posibil să controlezi regulile jocului. Stabilirea obiectivului de a alerga la un maraton în X timp este diferită de stabilirea obiectivului de recuperare după accidentare. Există factori pe care nu îi controlezi, cum ar fi reabilitarea.

Pe de altă parte, știința este clară: nu ar trebui să încetezi să-ți stabilești obiective dificile. Nu uita că oamenii au percepții diferite asupra conceptului dificil. În plus, modul în care răspunzi la dificultățile obiectivelor poate afecta succesul acestora. În sport, există studii care asociază obiectivele dificile cu performanța: cu cât dificultatea este mai mare, cu atât performanța este mai bună.

4. Încrederea în sine

Cum te simți când ai atins acel obiectiv dificil? Cum te simți când în sfârșit începi să faci sport în fiecare zi? Cum te simți când ai reușit în sfârșit să pedalezi mai mult în mai puțin timp? Cum te simți când pășești pe cântar și vezi că greutatea ta se încadrează în obiectivele tale de antrenament și sănătate? Te simți mai puternic(ă). Acest sentiment este împărtășit de toată lumea, de la persoana care merge ocazional la sală până la sportivul de elită.

5. Calmează-te

Știința ne spune că este nevoie de 21 de zile pentru a schimba un obicei. Prin urmare, definește bine termenele obiectivelor tale. Schimbările stilului de viață sau programarea antrenamentelor nu au loc peste noapte. Stabilește-ți termene limită reale și concrete. În caz contrar, vei deveni nemotivat(ă) și nu îți vei îndeplini obiectivele. Rămâi concentrat(ă) și motivat(ă) prin stabilirea scopurilor și obiectivelor pe termen scurt, mediu sau lung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
GOLDNUTRITION EEC SRL © Copyright 2022. All rights reserved.
Close